Thursday, December 29, 2011

review: Ngeri Gina Yap Lai Yoong

A"Pstt.. beli laa"
C"Ish!.." muka sireyes
K"Takde duit lettew" sampuk, tak kasip salam

A"Dahtu you leh lak beli KOUGAR?"
C"Nih amal jariah untuk kawan lah.. kopak jugak sebenarnya.. sib baik ada diskaun"

A"Ala I pon diskaun jugak"
C"Ye la diskaun.. tengop tajuk cenggini... sesah ceta antu.. nak wat apa?"
A"Eh tak laa.. bukan ceta antu lah sayang"
C - Aiseh.. cair kejap

C"Ok.. I beli.. kalau nanti sampai I tak tido malam. Siap you!!"
A"Alah .. tak laa.. menaikkan bulu roma jek.. dont worry"
A"Nanti jgn lupa buat review ye sayang.. sapot I jugak.. ok"

A-Ngeri
C-Wanita Cute
K-Kasino

Sinopsis cerita version pemahaman I: 3 pelajar universiti yg berkawan baik Joanne, Rehan dan Samuel dikehendaki menyiapkan projek filem tapi sentiasa direjek oleh Professor Bakri yang dikatakan terlalu strict dan cerewet. (Bagi I dia tak cerewet.. sebab salu jer dia diskas dengan kawan baik dia. Kalau cerewet.. sesah dia tk dengar cakap.)

Pabila setiap skrip yang dihantar bermula dari skrip yang kedua menjadi kenyataan sebijik, sebulat, seketoi-seketoi.. Keadaan dah mula jadi tegang. Kepercayaan mulai goyang terutamanya terhadap Samuel Lee, pengarang skrip2 tersebut. Skrip2 yang memaparkan kematian dalam keadaan yang kasihan tanpa kenal mereka itu bersalah atau tidak.

I boley definisikan novel nih as ringan-senang paham-tak meleret-tak memeningkan.

Tapi.. kalau yang nk kelainan. Novel nih bukan la satu novel yang menunjukkan kelainan jalan cerita. You've seen it before in other movie, drama or novel lain. Tapi sireyesly bagi I tak membosankan. I suka baca.. Ni dah masuk 3 kali kot.

Cute je tengok perbualan email... perbualan telefon dalam kotak2 tuh. Stret to the point kiranya.

Kekadang tuh I rasa derang ni cakap bahasa baku.. hehe ayat disebut penuh2 dan lengkap susunannya tak macam perbualan biasa.. tapi tkpelah.. still satu bahan yang menarik untuk dibaca.

Cuma satu je I tak paham.. Leo tuh katanya suka Samuel start dari project assignment derang yang pertama. Mean karangan dari Rehan n Joanne lah kan?

I bagi 3 out 5.. ok lettew!! *wink2

p/s: maleh donlod pic

kak naa/anne

Sunday, December 18, 2011

review: KOUGAR shaz johar

"Tamohhhhh!!!!". Dengan hanya sekali jeling sajer, seorang gangster gaji ciput yang lain meletakkan pisau rambo beliau ke leher wanita itu.

"Tamohhhhh!!!! Ni kawan aku laa.. nanti berat sebelah" jerit wanita itu dengan laungan yang diyakini boleh sampai ke hujung blok.

"Eh pempuan.. dah baca kena la wat review.." cebik gangster baget ketua itu.

"Ada aku kesah?" saun wanita itu.. selamba.

Gini lah perasaan bila nk buat review pasal novel KOUGAR ni. Takut berat sebelah. Sebab member sendiri kan.. tapi tkpe sebab I da abes baca novel ni.. I think I confident nak wat review. Shaz. kalau salah ayat, jgn marah haa.. hehe


Novel ni actually dah lama diterbitkan. I jek lambat beli.. Salu pau baca kat MPH, Kinokuniya.. this time dapek beli sendiri.

Boleh je.. terus-menerus wat muka tak malu baca free kat kedai buku.. Tapi sebab nak sapot kawan.. then ni lah novel pertama yang dibeli. Pertama tuh aku beli.. ko patut bangga shaz (tetiba kan?..hehe)

Nota: Last baca(xpenah beli).. I think ada la kot masa sekolah menengah. Tu pon pinjam.. so ini adalah novel MELAYU yang pertama I beli. jeng jeng..

Apa yang I leh paham pasal novel ni.. Kisahnya mengenai seorang perempuan(Kisha) yang dah berumur still vogue tapi tastenya lebey pada lelaki muda. Ntah naper..

Nak menyerikan cerita.. dia telah tersilap langkah dan secara tidak sedar dirogol @ dengan kerelaan tapi dalam keadaan mabuk mengadakan hubungan seks dengan seorang datuk yang maseh single (ada lagi ke spesis nih.. kaya.. single..? aku nak laa)

Dan sebab shaz kena wat 60,000 patah perkataan kan? Hehe. Kena la tambah adegan lagi. Adegan kawen paksa. Family yang konsen terlebey memaksa kisha kawen kerana usia beliau yang semakin tua dan sebab nak berbesankan dengan seorang imam(duda) yang berpengaruh di kampung tersebut. Berpengaruh bebenor sampai imam ni ckp pi lah apa pun.. caya jek derang yang lelain tuh.. Camtuh gayanya.

Tapi perkahwinan Kisha dengan imam tersebut.. dari awal tidak mengudang kebahgiaan. Jadinya berlaku la adegan2 kena dera dan pergaduhan mulut bagai. Di sini tiba2 ada satu lagi watak yang muncul menunjukkan betapa kougarnya si Kisha neh.. seorang pembantu kedai yang innesen yang tak brapa innesen dah lama2 tuh :). Muda, baya adik2 jerr.. Ok stop sampai situ...

Synopsis dan tema cerita nih ekceli dah banyak ada kat novel2 melayu di pasaran. So mungkin akan dikatakan topik yang dah basi. But for me.. sebab cara penulis novel ni menceritakan, dengan ayat2 yang terpilih, joke2 yang fresh... I rasa ini novel yang mempunyai idea baru jugaklah. Konklusi, kiranya penulis pandai main bahasa. You still nak baca walaupun dah boley agak jalan cerita. I boleh agak jalan cerita tapi I tak boleh agak ayat2nya tersusun and lenggok ayat dia cemana. At first I tot it would be boringgg.. as I mmg paling benci baca, lagi2 word sastera.

Cuma ada satu adegan yang aku rasa tk logik sikit. Da jumpa hp yang lama kena sorok tuh.. bila masanya charge balek? Ker aku termiss tuh tatau lah.. hehe

Then.. part yang dia kawen sampai 7 tahun tuh.. tuh part aku agak kureng paham. Tapi tkpe.. sebab da beli kan? Leh baca lae.. hehe

Last one. no enpon Datuk gatal merenyam tuh.. mcm kenal je(ni kira tk logik ker? hehe)

Untuk sesiapa yang belum beli novel ni dan tak mengenali author secara terus.. bagi aku tarikan nya sebab tema seorang perempuan tua yang masih vogue tapi selera salu nk attack lelaki muda je.

Tapi sekarang aku baget ko dah femes kot Shaz.. Mesti tk susah nk promote TABU. Apa-apa pun tahniah.. sebab novel KOUGAR mmg best.. Aku tgh tunggu TABU lak.

Lepas baca trus jadi macam kat bawah ni? Boleh? hehe
KOUGAR tidaklah seganas mamalia yang memburu di rimba. Tapi jika dicabar, tanpa segan-silu dia akan mengaum dan mencakar!

4 bintang out of 5

kak Naa/anne

Saturday, December 3, 2011

I dont want to hurt no more





naa/kak anne

Friday, December 2, 2011

Snow White and the Huntsman


Credit to BLOGBUSTERS sebab mempromosikan filem tersebut. You berjaya buat ai teruja you.. tsk! tsk!

Bukan sebab trailer or heroin(Kristen Stewart... twillight) tapi sebab producer filem tersebut sama dengan producer filem abg Johnny Depp.. Alice In Wonderland. Owh! Mungkin producer2 tuh pandai pilih director bagi setiap movie yang diproducekan(I baget2 camnilah). Sebab bagi I, Alice In Wonderland memang filem yang meletops. I mean dari segi visual, teknik2 penceritaan, creativiti,.. Sinopsis ceta tu samer jer lebey kurang mcm dalam buku ceta tapi diedit2 sikit supaya lebih kaw dan supaya penonton rasa berbaloilah g tengok bukan semata nak tengop abg Johnny je(eh. terasa lak I..uhuks).

Dah filem ini dijangka akan ditayangkan summer 2012. Yang pentim!!! Summer tuh bila? Isk! kena book tiket kapa tebang la..*eksaited.. I cant wait!! *muka berseri-seri

Check out this link IMDB and Official Site dier. tank kiu.

naa/kak anne

need a break

I think I need a break. A lot of things come in mind. Wayang, lepak sumwhere2, travel jauh2, cari p/time bf wit contract(hehe). Even wit all the choices, I masih tak tahu lagi macam mana nak spend time to relax as I feel I need to let go all 'keletihan' yang ada. Badan, ati, minda.

Tu la letih sangat sampai sekarang otak pon tak leh pikir bebetul lagi. haish!

Balik Kampung? Far and concern money. Saat sekarang apa yang ada memang terhad. Jadi terpaksalah berfikir panjang. Nak enjoy, cuti2 pon ada jugak yang perlu dikorbankan. Gosh! I am not going anywhere lah kalau mcm ni.. ish! taleh.. taleh.

I will n need, WAJIB to figure out sumtink.. soon and FAST!

naa/kak anne