Thursday, December 29, 2011

review: Ngeri Gina Yap Lai Yoong

A"Pstt.. beli laa"
C"Ish!.." muka sireyes
K"Takde duit lettew" sampuk, tak kasip salam

A"Dahtu you leh lak beli KOUGAR?"
C"Nih amal jariah untuk kawan lah.. kopak jugak sebenarnya.. sib baik ada diskaun"

A"Ala I pon diskaun jugak"
C"Ye la diskaun.. tengop tajuk cenggini... sesah ceta antu.. nak wat apa?"
A"Eh tak laa.. bukan ceta antu lah sayang"
C - Aiseh.. cair kejap

C"Ok.. I beli.. kalau nanti sampai I tak tido malam. Siap you!!"
A"Alah .. tak laa.. menaikkan bulu roma jek.. dont worry"
A"Nanti jgn lupa buat review ye sayang.. sapot I jugak.. ok"

A-Ngeri
C-Wanita Cute
K-Kasino

Sinopsis cerita version pemahaman I: 3 pelajar universiti yg berkawan baik Joanne, Rehan dan Samuel dikehendaki menyiapkan projek filem tapi sentiasa direjek oleh Professor Bakri yang dikatakan terlalu strict dan cerewet. (Bagi I dia tak cerewet.. sebab salu jer dia diskas dengan kawan baik dia. Kalau cerewet.. sesah dia tk dengar cakap.)

Pabila setiap skrip yang dihantar bermula dari skrip yang kedua menjadi kenyataan sebijik, sebulat, seketoi-seketoi.. Keadaan dah mula jadi tegang. Kepercayaan mulai goyang terutamanya terhadap Samuel Lee, pengarang skrip2 tersebut. Skrip2 yang memaparkan kematian dalam keadaan yang kasihan tanpa kenal mereka itu bersalah atau tidak.

I boley definisikan novel nih as ringan-senang paham-tak meleret-tak memeningkan.

Tapi.. kalau yang nk kelainan. Novel nih bukan la satu novel yang menunjukkan kelainan jalan cerita. You've seen it before in other movie, drama or novel lain. Tapi sireyesly bagi I tak membosankan. I suka baca.. Ni dah masuk 3 kali kot.

Cute je tengok perbualan email... perbualan telefon dalam kotak2 tuh. Stret to the point kiranya.

Kekadang tuh I rasa derang ni cakap bahasa baku.. hehe ayat disebut penuh2 dan lengkap susunannya tak macam perbualan biasa.. tapi tkpelah.. still satu bahan yang menarik untuk dibaca.

Cuma satu je I tak paham.. Leo tuh katanya suka Samuel start dari project assignment derang yang pertama. Mean karangan dari Rehan n Joanne lah kan?

I bagi 3 out 5.. ok lettew!! *wink2

p/s: maleh donlod pic

kak naa/anne

Sunday, December 18, 2011

review: KOUGAR shaz johar

"Tamohhhhh!!!!". Dengan hanya sekali jeling sajer, seorang gangster gaji ciput yang lain meletakkan pisau rambo beliau ke leher wanita itu.

"Tamohhhhh!!!! Ni kawan aku laa.. nanti berat sebelah" jerit wanita itu dengan laungan yang diyakini boleh sampai ke hujung blok.

"Eh pempuan.. dah baca kena la wat review.." cebik gangster baget ketua itu.

"Ada aku kesah?" saun wanita itu.. selamba.

Gini lah perasaan bila nk buat review pasal novel KOUGAR ni. Takut berat sebelah. Sebab member sendiri kan.. tapi tkpe sebab I da abes baca novel ni.. I think I confident nak wat review. Shaz. kalau salah ayat, jgn marah haa.. hehe


Novel ni actually dah lama diterbitkan. I jek lambat beli.. Salu pau baca kat MPH, Kinokuniya.. this time dapek beli sendiri.

Boleh je.. terus-menerus wat muka tak malu baca free kat kedai buku.. Tapi sebab nak sapot kawan.. then ni lah novel pertama yang dibeli. Pertama tuh aku beli.. ko patut bangga shaz (tetiba kan?..hehe)

Nota: Last baca(xpenah beli).. I think ada la kot masa sekolah menengah. Tu pon pinjam.. so ini adalah novel MELAYU yang pertama I beli. jeng jeng..

Apa yang I leh paham pasal novel ni.. Kisahnya mengenai seorang perempuan(Kisha) yang dah berumur still vogue tapi tastenya lebey pada lelaki muda. Ntah naper..

Nak menyerikan cerita.. dia telah tersilap langkah dan secara tidak sedar dirogol @ dengan kerelaan tapi dalam keadaan mabuk mengadakan hubungan seks dengan seorang datuk yang maseh single (ada lagi ke spesis nih.. kaya.. single..? aku nak laa)

Dan sebab shaz kena wat 60,000 patah perkataan kan? Hehe. Kena la tambah adegan lagi. Adegan kawen paksa. Family yang konsen terlebey memaksa kisha kawen kerana usia beliau yang semakin tua dan sebab nak berbesankan dengan seorang imam(duda) yang berpengaruh di kampung tersebut. Berpengaruh bebenor sampai imam ni ckp pi lah apa pun.. caya jek derang yang lelain tuh.. Camtuh gayanya.

Tapi perkahwinan Kisha dengan imam tersebut.. dari awal tidak mengudang kebahgiaan. Jadinya berlaku la adegan2 kena dera dan pergaduhan mulut bagai. Di sini tiba2 ada satu lagi watak yang muncul menunjukkan betapa kougarnya si Kisha neh.. seorang pembantu kedai yang innesen yang tak brapa innesen dah lama2 tuh :). Muda, baya adik2 jerr.. Ok stop sampai situ...

Synopsis dan tema cerita nih ekceli dah banyak ada kat novel2 melayu di pasaran. So mungkin akan dikatakan topik yang dah basi. But for me.. sebab cara penulis novel ni menceritakan, dengan ayat2 yang terpilih, joke2 yang fresh... I rasa ini novel yang mempunyai idea baru jugaklah. Konklusi, kiranya penulis pandai main bahasa. You still nak baca walaupun dah boley agak jalan cerita. I boleh agak jalan cerita tapi I tak boleh agak ayat2nya tersusun and lenggok ayat dia cemana. At first I tot it would be boringgg.. as I mmg paling benci baca, lagi2 word sastera.

Cuma ada satu adegan yang aku rasa tk logik sikit. Da jumpa hp yang lama kena sorok tuh.. bila masanya charge balek? Ker aku termiss tuh tatau lah.. hehe

Then.. part yang dia kawen sampai 7 tahun tuh.. tuh part aku agak kureng paham. Tapi tkpe.. sebab da beli kan? Leh baca lae.. hehe

Last one. no enpon Datuk gatal merenyam tuh.. mcm kenal je(ni kira tk logik ker? hehe)

Untuk sesiapa yang belum beli novel ni dan tak mengenali author secara terus.. bagi aku tarikan nya sebab tema seorang perempuan tua yang masih vogue tapi selera salu nk attack lelaki muda je.

Tapi sekarang aku baget ko dah femes kot Shaz.. Mesti tk susah nk promote TABU. Apa-apa pun tahniah.. sebab novel KOUGAR mmg best.. Aku tgh tunggu TABU lak.

Lepas baca trus jadi macam kat bawah ni? Boleh? hehe
KOUGAR tidaklah seganas mamalia yang memburu di rimba. Tapi jika dicabar, tanpa segan-silu dia akan mengaum dan mencakar!

4 bintang out of 5

kak Naa/anne

Saturday, December 3, 2011

I dont want to hurt no more





naa/kak anne

Friday, December 2, 2011

Snow White and the Huntsman


Credit to BLOGBUSTERS sebab mempromosikan filem tersebut. You berjaya buat ai teruja you.. tsk! tsk!

Bukan sebab trailer or heroin(Kristen Stewart... twillight) tapi sebab producer filem tersebut sama dengan producer filem abg Johnny Depp.. Alice In Wonderland. Owh! Mungkin producer2 tuh pandai pilih director bagi setiap movie yang diproducekan(I baget2 camnilah). Sebab bagi I, Alice In Wonderland memang filem yang meletops. I mean dari segi visual, teknik2 penceritaan, creativiti,.. Sinopsis ceta tu samer jer lebey kurang mcm dalam buku ceta tapi diedit2 sikit supaya lebih kaw dan supaya penonton rasa berbaloilah g tengok bukan semata nak tengop abg Johnny je(eh. terasa lak I..uhuks).

Dah filem ini dijangka akan ditayangkan summer 2012. Yang pentim!!! Summer tuh bila? Isk! kena book tiket kapa tebang la..*eksaited.. I cant wait!! *muka berseri-seri

Check out this link IMDB and Official Site dier. tank kiu.

naa/kak anne

need a break

I think I need a break. A lot of things come in mind. Wayang, lepak sumwhere2, travel jauh2, cari p/time bf wit contract(hehe). Even wit all the choices, I masih tak tahu lagi macam mana nak spend time to relax as I feel I need to let go all 'keletihan' yang ada. Badan, ati, minda.

Tu la letih sangat sampai sekarang otak pon tak leh pikir bebetul lagi. haish!

Balik Kampung? Far and concern money. Saat sekarang apa yang ada memang terhad. Jadi terpaksalah berfikir panjang. Nak enjoy, cuti2 pon ada jugak yang perlu dikorbankan. Gosh! I am not going anywhere lah kalau mcm ni.. ish! taleh.. taleh.

I will n need, WAJIB to figure out sumtink.. soon and FAST!

naa/kak anne

Tuesday, September 20, 2011

Review Nasi Lemak 2.0

I watched Nasi Lemak 2.0.. Yeah! I did.

Dari pengarah yang penuh kontroversi, Namewee. Usia baru 27. Muda lagi mamat nih.

Filem yang dikatakan berkonsepkan 1Malaysia. To tell the truth, bagi saya lah kan. Filem ni menghiburkan sebab jenaka2 yang menjadi walau pun ada sesetengah tempat ada adegan yang tak logik. You takkan perasan pon ceta tu tak logik as setiap adegan ada je yang mencuit hati melainkanLAH kalau you tonton semata-mata nak cari kesalahan then boleh nampak laa.. I lak memang pegi semata untuk hiburan and then sebab opkos minat afdlin shauki(kembar tak seiras I tuh.. *muah)..

TAPI unsur 1Malaysia yang diterapkan dalam filem ni, saya rasa hanya dari segi pilihan pelakon(ada semua bangsa majoriti kat Malaysia dalam filem nih) and a little bit about macam mana berlainan bangsa bergaduh then bebaik sebab kerana masakan. Lain-lain tu macam biasa je. For me kalau nak kata trully 1Malaysia filem.. tak juga. cuma menyatukan semua bangsa dalam satu filem saja.

It's more like an invitation to all races to watch the movie together-gether dan secara tak sedar it's a good strategy. Filem ni bagi saya hanya sekadar hiburan, kalau ada meseg terselit pon tak cukup untuk sampai kepada penonton melainkan la ko sendiri alami mcm ni.. memang terasa lah kan?

For this movie can give 2.5 star out of 5 star untuk overall tapi untuk joke2 je.. I can give 3 star out of 5.
kak anne/naa

Wednesday, August 17, 2011

Kak Naa's kitchen: Onion Rings


Simple dan mudah. Tu sebab la menu ni antara menu tetap masa I bukak posa.

Tepung KFC (jenama apa pun takpe)
Bawang dihiris tebal2-hiris bulat2
Garam
Lada Sulah
Air

Gaul air dengan tepung dan buat bancuhan yang pekat2. Jangan cair. Letak garam(ikut rasa sendiri), Lada Sulah. Celup bawang dalam bancuhan ni. Pahtu goreng dalam minyak panas. Da kuning karang. Angkat.. Siap haa

Sosnya..I main bedal je.. amin baked beans.. hancurkan, masuk sikit mayonis, lada, cili sos.. masak(tambah air skep) or gaul mcm tu je.

or My other recipe

Tepung Gandum
Tepung Jagung
Kiub Knorr - Ayam/Ikan Bilis (secubit je)
Lada
Serbuk kari
Garam(sukat ikut rasa sendiri)
Bawang hiris bulat2 tebal2
Optional: serbuk roti (beli siap atau panaskan roti dalam oven.. tumbuk sampai hancur)

Cara buat tu sama macam kat atas. Pic atas tu I rembat online tapi lebih kurang jek tu yang I masak.

Kak anne/naa

Monday, July 4, 2011

anak-anak

First thing, bukan anak-anak I ok.

Teringat satu benda bila aku melawat someone someone ni. Mengadu anak dia yang makin susah nak belajar, pelajaran makin drop, asik pikir nak main, cakap pandai tapi otak kosong. Baru darjah 2. Tu yang kakak. Yang adik pulak baru 5 tahun tapi nakal yaa amat. Bila selalu dia marah-marah, anak dia boleh lak saun balik "Mama tak sayang abang ker? Asik marah-marah abang je". Dia bahser diri dia abang. Anak lelaki sulung.

Pernah sekali kenakalan dia tu buat si mama mengeluh
 "Abang ni boleh buat mama sakit jantung je.. Semput-semput mama"
"Tak suruh pun mama marah-marah abang sampai mama sakit jantung" tanpa rasa bersalah je jawab.

As Dr tak bertauliah, aku pun bagi lah cadangan. Lagipun aku banyak deal dengan budak2 walaupun anak sendiri, seketui pon tadak lae.

1. Yang kakak tu.. kena kejam skep ah. Bagi amaran, kalau belajar tak meningkat.. tarik balik benda yang dia suka. Contohnya kalau dia suka makan coklat. Takkan beli coklat kat dia langsung sampai ada perubahan.

2. Sages, buat homework sampai habih baru boleh keluar main. Kena tegas ah.

3. Mak kena check homework anak setiap hari. Salah betul belakang kira, janji kena buat.

4. Rotan atau pukul atau denda kalau perlu tapi jgn la teruk-teruk sangat. Janji dia dapat tangkap, tak buat macam parents nak, dapat sakit.


Untuk yang adik dia 5 tahun tu

1. Kalau nak marah, marah je. Dia nangis ke.. apa ke. Buat tak tahu je tapi monitor dalam diam-diam. Parents jgn nak lembut hati tengok muka seposen derang nanti derang tau tu kelemahan parents.

2. Kalau dia buat baik, puji dia dengan perkataan. Biar dia dengar. Atau appreciate dia, bagi small gift ke.

3. Since dia masih budak lagi, perasaan nak manja-manja tu ada.. jadinya sekali sekala parents kena buat aktiviti bersama anak-anak.(apply untuk kakak dia sekalik)

Bagi aku anak ni anugerah tuhan, tak semua boleh dapat. Bila dah dapat, tumpuan lebih, nak ajar ke semua dari masa dia kecik lagi. Macam nak lentur buluh biar dari rebung ler. Camtuh.

Bila dah besar bapak budak, susah nak ajar. Biar la dari kecik, letih ajar dia asal da tua tak menyusahkan orang.

* Parents kena banyak berkorban masa dan tenaga. Sok-sok da makin berumur tak larat da nak wat cenggini.

kak naa/anne

Thursday, June 2, 2011

NUR KASIH the movie.. kapan bila?


Tahun ni niat nak celebrate tengok ceta ni. Berposing sebelah poster dan yang penting fokus kat tarikh pertama tayangan. Tak salu orang tribute movie kat ko kan.. But anyway, sampai sekarang masih tak dapat nak tengok.

Until aku baca preview pak jejaka anggun sorang ni. Semangat aku yang membuak macam lava gunung berapi yang gila menggelegak tetiba je terus jadi macam air sejuk. Dingin. Agaknya pasal itu la sampai sekarang asal nak jadi je, mesti terpaksa kensel nak tengok movie ni. Movie ni tak sehebat dramanya. (Salahkan Shaz.. hehe). Jadinya aku rasa tak rugi kalau tak sempat tonton movie ni hari tu.

Tapi walau macam mana pon sebab aku ni kategori suka gila ceta kabir batia tak pernah miss drama NURKASIH kat TV, dalam 5 kali ulang, 3 kali aku tengok, ceta SEPI... aku akan tengok juga movie ni. Tarikh tu tak pasti. For sure. first choice.. kat pawagam. Wait and see. :)


kak naa/anne

Saturday, May 7, 2011

Stress.. jangan dekati aku dong.. yok ah.. ah.. ah..ah

Impossible ko takde stress.. Haiwan, aku rasa pon reti stress.. Pasti ko bukan manusia.. MAKHLUK ASING.. Cuba check, mungkin darah ko warna hijo...

Aku kategorikan stress dalam 2 bahagian.

1-Stress kerna orang atau sekeliling
2-Stress kerna diri sendiri

Bagi aku cara penyelesaian stress ada 2 juga
1-Independent
2-Non-Independent

Yang pertama tu maksudnya. Stress yang boleh dikawal dan diselesaikan oleh diri sendiri.
Yang kedua bermaksud,,, dengan bantuan orang lain baru dapat mengawal diri.

Yang nombot 2 tu nampak kureng skep kan? But to be independent memang kena jadi non-independent. Lahir-lahir dah terer, mana ada beb? Semer kena bantu dulu, kena ajar dulu.

Pada pandangan aku sendiri, even aku pon takde lah ikut sangat.. untuk tangani stress. Secara ekspress...
1- Find sumtink funny.. yang boleh kasi gelak2
2- Think of sumone yang leh buat funny2.. tujuan untuk kasi gelak2 juga.

Takde la hilang semua stress tu tapi at least, ada hilang sket di kepala tu. Dari 100% dalam kepala pasal stress je.. sekarang dah terisi sket pasal menda lain yang takde kaitan dengan stress. Takkan boleh berfikir dengan waras kalau ada stress aja konker di minda. Aku lebih suka pilih sesuatu yang kelakar untuk diisi. As I feel comedy bring laughter and laughter is always the best medicine...always.

Kalau tak boleh
1- Jangan tercegat di situ... jalan.. jalan lah ke mana2. pantry, toilet. mana2 aja.
2- Tidur

Kalau takde jugak..
1- Cari tempat yang berbeza dan baru atau tempat lain yang suka dikunjungi. Kalau ko banyak duit, g la melancong jauh2 skep. Cari ketenangan orang kata. Tempat tu kan jarang dikunjungi. Sesekali g berkunjung, nampak la skep menda lain dari ngadap menda sama je kan?

Ni cara yg ada depan mata. Yang cepat... Kalau tak berkesan tu.. lantak ko lah Labu. I am not professional in handling stress. Aku bukan Doktor Ijazah pun. Kalau aku Doktor Ijazah, aku charge ko sejuta Ringgit Malaysia lepas habis baca artikel ni..for professional advice. Baru betul Doktor Ijazah ada kelas..

p/s: jgn lupa doa minta hilang stress... amin!!!!

kak naa/anne

Friday, April 1, 2011

Rumah baru. Dunia baru

Gua dah pindah rumah. Ya.. betul. Pindah dalam hutan. Yup..Tempat tu sinonim betul macam dalam hutan. Nak keluar kena ada transport. Public transport takde nak mencium tempat ni sebab terlalu terceruk. Nak tenet line susah nak dapat. Gua nak berpacaran, berfoya-foya pon susah.

Tapi satunya gua berkenan tempat ni sebab privacy. Takpe la gua pon tak kacau orang. Ok je la dok sini. Neighbour pon takde la nk kecoh2 ajak sembang. Mind your own business. Sampai sekarang gua tak pasan rupa jiran depan tu, tau jiran lelaki dok situ. Tapi gua buat tak heran je. Mungkin baget tak hensem, gua pon tak rase nk sekoden. Style tutup pintu pon gaya2 mcm baran. Tak sesuai wat husband. Ah! Kensel trus. Pedulikan.

So.. pada yang berkenaan yang disayangi.. Kalau gua tak jumpa lu bukan kerna gua tak sudi. Kata direct.. gua malas nak keluar dari hutan ni or kata sopan.. gua tak de transport. Jadinya maafkanlah in advance. TQ.

p/s: oleh kerana gua nak privacy. gua tak letak gambar rumah. maasih!!! gugel sendirik.. main hagak2 je laaaa.

Gua is Kak Naa

Tuesday, March 15, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA
The Malay Chronicles: Bloodlines

Aku tengok Merong Mahawangsa. Apa mimpi? Minat Yusry? Tidakk.. Minat Stephen Rahman Hughes? TID.. eh.. dia handsome. badan ketak-ketak.. Wah..! Dah Terliur..

Ah.. Benarnya aku jejak kaki kali sebab nak tengok sendiri kenapa filem ni badget tinggi melampau sampai RM8juta. Nak sokong filem tempatan. Kesian, penat produce filem juta-juta, at least sumbang sketlah, walaupun tengok sekali je. Bagi chan lah orang tu kutip modal balik. *mode hati mulia



Plot cerita boleh tahan. Kalau dah digarap dari sejarah lama, jadinya tak banyak jalan cerita yang tak logik. Kalau nak komen dari segi teknik-teknik sinematografi yang canggih dipandang dari sudut pengarahan tempatan, at least boleh menampakkan sesuatu yang baru.Walaupun dalam market antarabangsa dah bersepah filem sebegini. It's not something new. Not a surprise. Cuma jarang ada produksi tempatan yang berani nak mempertaruhkan filem budget sebesar ni dan jalan cerita yang bukan kehendak semasa. Jalan cerita sekuat mana pon susah nak mendapat pulangan sebanyak mana modal dikeluarkan terutama yang main juta-juta. Mau berpeluh producer hari-hari jengok wayang nak tengok kutipan. It's a big risk.

Pelakon-pelakon

Scene perang


Lokasi penggambaran

Kalau lah aku belum tengok cerita luar, macam pirates of carribean, harry porter, narnia, aku sekurangnya rate filem ni dalam 3 bintang out of 5.





kak naa