Saturday, May 7, 2011

Stress.. jangan dekati aku dong.. yok ah.. ah.. ah..ah

Impossible ko takde stress.. Haiwan, aku rasa pon reti stress.. Pasti ko bukan manusia.. MAKHLUK ASING.. Cuba check, mungkin darah ko warna hijo...

Aku kategorikan stress dalam 2 bahagian.

1-Stress kerna orang atau sekeliling
2-Stress kerna diri sendiri

Bagi aku cara penyelesaian stress ada 2 juga
1-Independent
2-Non-Independent

Yang pertama tu maksudnya. Stress yang boleh dikawal dan diselesaikan oleh diri sendiri.
Yang kedua bermaksud,,, dengan bantuan orang lain baru dapat mengawal diri.

Yang nombot 2 tu nampak kureng skep kan? But to be independent memang kena jadi non-independent. Lahir-lahir dah terer, mana ada beb? Semer kena bantu dulu, kena ajar dulu.

Pada pandangan aku sendiri, even aku pon takde lah ikut sangat.. untuk tangani stress. Secara ekspress...
1- Find sumtink funny.. yang boleh kasi gelak2
2- Think of sumone yang leh buat funny2.. tujuan untuk kasi gelak2 juga.

Takde la hilang semua stress tu tapi at least, ada hilang sket di kepala tu. Dari 100% dalam kepala pasal stress je.. sekarang dah terisi sket pasal menda lain yang takde kaitan dengan stress. Takkan boleh berfikir dengan waras kalau ada stress aja konker di minda. Aku lebih suka pilih sesuatu yang kelakar untuk diisi. As I feel comedy bring laughter and laughter is always the best medicine...always.

Kalau tak boleh
1- Jangan tercegat di situ... jalan.. jalan lah ke mana2. pantry, toilet. mana2 aja.
2- Tidur

Kalau takde jugak..
1- Cari tempat yang berbeza dan baru atau tempat lain yang suka dikunjungi. Kalau ko banyak duit, g la melancong jauh2 skep. Cari ketenangan orang kata. Tempat tu kan jarang dikunjungi. Sesekali g berkunjung, nampak la skep menda lain dari ngadap menda sama je kan?

Ni cara yg ada depan mata. Yang cepat... Kalau tak berkesan tu.. lantak ko lah Labu. I am not professional in handling stress. Aku bukan Doktor Ijazah pun. Kalau aku Doktor Ijazah, aku charge ko sejuta Ringgit Malaysia lepas habis baca artikel ni..for professional advice. Baru betul Doktor Ijazah ada kelas..

p/s: jgn lupa doa minta hilang stress... amin!!!!

kak naa/anne

3 comments:

aleen aiden said...

"lahir2 dah terer,mane ade beb"
hee.sker ayat nih.alin kategori yg mane ye?emm2....hu3

NAA said...

aleen aiden ermm.. tatau.. hehe

Anonymous said...

honey, do sumting nice..apa2 saja..call ur mum, ur sweetheart..call me *ehem* also can help !


its me lah..