Sunday, July 4, 2010

Trip to Gunung Berembun 10th-13th June punya ceta..

Tanggal 10 Jun 2010 until 13 Jun 2010, aku dengan rasminya telah menyertai satu ekspidisi mendaki Gunung Berembun, Terengganu. Sebut ekspidisi macam projek pro2 sket.. padahal redah hutan jer.. But then for me, aktiviti ni sangat menduga stamina aku ..and I feel very challenging kesabaran dan minda as aku pon tak pernah redah hutan belantara macam ni.

Seingat aku, last aku redah hutan masa form 5. Itu pun hutan kecik sekangkang kera which takder lah mengalami pendakian yang drastik letih nak mampus2 macam kat gunung berembun ni. So I can say I am a pure amateur. Daki sket, peluh macam mandi sauna berejam-rejam. Basah beb. Hilang cute..

But anyway I have fun? eh no. experience? no.. Ntah la, aku rasa something cuma tak leh nak express. Maybe both kot. As masa dakian di tengah2 gunung tu, aku rasa nak balik. Ni perasaan seronok ka? But then bila dah sampai puncak, rasa bersyukur sangat sebab sampai jugak tempat yang dituju. Walaupun aku daki terhegeh2, dengan sakit lutut, merata singgah berenti rehat. Serious beb.. penatlah. But for the first time I reached puncak gunung berembun. Yey! Air terjun Lasir *muahs .. marveles ah. Like it...

Meh layan2 la photo kat bawah ni. I took it dengan susah payah. Tapi tak banyak.. sorry...

Starting point pukul 11.00 - Terminal Putra, Gombak. Diberitakan, if I'm not mistaken 20 org akan menyertai pendakian ni which consist of 12 lelaki and 8 perempuan. Dalam gambar ni, salah seorang pendaki.



One of the bags is mine. Which dah arwah lepas dakian tu.



Semua ni pro2 selalu daki bukit gunung. Except me.



Top up minyak before masuk jalan ke Gunung Berembun. This is a place in Terengganu.



Sampai di destinasi sebelum mendaki. Chemerong. I think around 7@8 pagi.




Sarapan pagi standard, sandwich sardin and tuna.



Portion macam bihun, beras, makanan dalam tin, gula, garam, gas diagih2 pada pendaki. Each person has to carry one portion.




Caj2 - berkhemah - RM2
daki gunung - RM 5


Start daki, aku rasa around 9am. Ni lah trek2 nya. Kalau tengok dari gambar macam senang tapi sebenarnya sebaliknya. Masa ni aku tobat nak balik, tanak daki tapi terpaksa saiko otak, forcing my self daki jugak. Kalau turun pon, sorang2 je kat bawah tu. Dah la jauh dari bandar.



Ekceli, sampai sekarang I still dont know cemana nak kira tinggi gunung pakai meter. I'm blur until today. Kadang2 rasa sign board ni menipu pon ader. Sebab rasa-rasanya lah, kalau ikut kapasiti kepenatan dan peluh, aku daki lebih dari tu. Tapi aku kan amateur.. finally yang penting, finish the dem task..



Trek bawah. Lagi menakutkan.. sebenarnya.



Sampai Kem Balak dalam pukul 2. This is the first stop for all hikers.



First lunch of the day. 11th June 2010, we had kari daging. Anak sapa lah masak. Ntah.. Sedap!.. Serious... We had it with nasi himpit.



Rilek2 sambil makan lunch. Still kat Kem Balak.



Still kat Kem Balak. Believe this.. I drank this water.


I had ikan spa mkn2 kat my feet.. Talking to the fishie2 dat day.."Sian ikan.. tak makan lagik ye..Meh lunch kaki I."

Actually kat tengah2 ada berenti kat Kem Y. Ada gambar. Ntah mana letak.



We reached kat Air Terjun Lasir malam tu. Unpack everything. Atas ni shows, guys will sleep dalam hammock.



Khemah2 tempat tidur, solat, rehat2.



All the foods - breakfast, lunch, dinner 11th June until 13th June.



Beg2 and barang keperluan sendiri



Air terjun Lasir. Cantik..



Indahnya ciptaan tuhan. Air Terjun Lasir.



Wajah2 nak balik. Most of the hikers.


Time to go and start hiking. Bye.. See you again.. Maybe..

p/s: Thanks to those yang tolong carry my bags and tolong aku semasa aku kat sini. Which I really appreciate it. *muahs.. thx


anne/kak naa

Maybe this is it or maybe aku tak serik lagi. Depends.

2 comments:

jejaka anggun said...

bestnyer panjat gunung. ada lif x? escalator ker?

o*del*ina said...

shaz ader,, imagine jek...