Thursday, October 28, 2010

Wa ahlong ..grr * sila takut.. tank kiu

I'm in my new position right now. Jawatan baru sebagai ah-long. Atau dengan word yang lebih sopan sebagai "debt collector". You have to make calls reminding someone2 pasal debt diaorg kat satu kompeni ni.

Semenjak I memegang jawatan ni, I rasa dah makin memahami perasaan ah long sedunia. Susah jugak nk kutip hutang ni. Kastemer banyak alasan, kadang-kadang kena marah2 di talian, yang kepala batu pon ada. Hey beb! I remind you pasal hutang je la.

Tak sedap juga kepala bila dengar orang hentak telefon kadang-kadang. Dan persoalan "siapa hutang siapa sebenarnya ni?" sentiasa bermain di fikiran.

Dan beza dengan ah long2 yang sebenar. I tak boleh ugut2 nak bakar rumah, nak potong tangan ke, kaki ke, bunuh ke.. Tak boleh, tak boleh.. Aduh! kenapa ya? Why? Dem.. Ini la satu lagi persoalan yang bermain di pikiran bila dapat kastemer macam lahanat.

Well, untuk menceburi bidang ni bak kata seseorang tu, you kena hardcore sket, ekjas suara kasi macho2, kalau tak macho pun at least org terdengar pon leh kasik nangis. Walaupon sebut baru sebut "Hello".

For me, its kinda challenging as I ni sebagai wanita melayu yang ada ciri2 boleh buat menantu yang baik.. lembut tutur kata, jaga tata susila. You know its hard *genggam tangan.

I nak marah orang or at least be firm kekadang pon tak sampai hati. By word boleh la. Kalau leh maki pakai FB, twitter, email..tu mmg expert, bersusun ayat. Nak maki sebut apa? Cakap je. Semua boleh. Tanpa kesian I leh wat, kalau ada orang meninggal pon I dun give a dem. (ye lah kan.. orang meninggal leh ker apdet?). Tapi kalau guna kekuatan sendiri, kekuatan fizikal, susah juga sebenarnya. *sigh

Itu saja luahan perasaan yang terbuku roti dalam hati untuk kali ni. Sekian. Assalamualaikum. Saya akhiri dengan lagu tema khas untuk ah-long. Mekasih.




nota:*sapa2 yang penah jadi ah long tolong jadi sifu I.. plisss.. nak belajar lontaran vokal yang lebih padu. la la la la la

anne/kak naa

6 comments:

Paan Ovrtd said...

That video really made my day when I first watched it. haha!

Okay, I'll remind anyone out there to be aware of u so that they will try to avoid u next time. Haha!

o*del*ina said...

ahaha jahat dik an.. cemana mau cari mkn ni? haiyaa!

Anonymous said...

penah jugak kena call dgn debt collector..kelakar..

o*del*ina said...

ntah2 macik yg kall tu anon.

jejaka anggun said...

tanya bob

o*del*ina said...

shaz- ahaha hidup lagi ke tah si bob tu.