Saturday, August 7, 2010

4x4 Bukit Cina-BtBalai-LaHotSpring Day 1

It's 29th July, 2010. And I, tadak keja went for a trip to Terengganu. It's an ekspidisi four wheel trip redah hutan. Yihaa!! Again.. to add on experience and I want to feel instead hari2 naik lrt, I nak try rasa naik jip masuk hutan pulak. And last time I went hiking, this time I nak try 4 wheel. Manusia kan, you never satisfied.

Suppose the itinerary was like this
29hb Julai 2010, Khamis. 11.00 malam berkumpul di LRT Terminal Putra
30hb Julai 2010 - Bergerak ke Sungai Batu Balai
31hb Julai 2010 - Bergerak ke Lata Kalong
1hb Julai 2010 - Bergerak ke La Hot Spring and balik KL

All exactly the same, just that tak sempat nak pegi Lata Kalong. Pada 3ohb Julai, ada 2-3 halangan yang amik masa quite berejam-rejam. So, in short terpaksalah kensel one of the trip. Tak cukup masa. Lata Kalong-off trip.

I nak ceta pasal macam mana perasaan naik jip atas jalan yang tak rata. Oh mai, kekadang rasa macam nyawa nak melayang je. I ni tak henti2 istighfar. Hey, dosa berat lebih dari berat lori, kalau mati sapa nak tanggung?

I naik jip they called as 'safari'. Ekceli, I tak tau beza antara jip ngan safari. But hell, lantak la.. janji boleh jalan. I nak masuk hutan. Eksaited.

And I have a very.. very experience driver, kitaorg panggil dia paksu. Dasat siot org tua ni bawak jip. Kalah I yang terhegeh-hegeh bawak kancil. Big different. Opkos.

At first I was a bit worry when at a point the jip stucked and tetiba tangki ke apa-tah .. or it might be saluran minyak bocor/pecah. Tapi alhamdulillah, berjaya jugak sampai ke tempat yang dirancang. I really salute pacik itu, one time safari tu termasuk dalam lubang but dia pusing stereng, pusing kanan, pusing kiri.. lepas jugak dari lubang tu. I tell you, dia pusing stereng macam tak sayang stereng. Ganas.

First day trip took the whole day, as we reached first place yang takde dalam senarai. We stop there to take a break. Sungai Batu Balai.... Continue

Terminal Putra



Peserta dari KL semua berkumpul di sini sebelum bertolak ke Terengganu



Terengganu
Berenti kejap di sini untuk tukar baju.


I am ready with my gear

Jip2 yang disediakan
I dalam safari



Before we start, berenti di simpang sebelum masuk Bukit Batu Balai. Kumpulkan jip2. 8 Jip semuanya. Satu jip 3-5 orang termasuk driver.

Here we go...


Berenti kejap.. er..er.. berejam.. Sempat lunch kat sini. Safari pecah tangki minyak. Alahai..




Baru terlepas seksa dari obstacle yang susah nak mampus.


Then ada wat magic jip terbalik..


Perkara paling penting.. amik gambar dulu sebagai bahan bukti. Tolong kendian. Nasib baik takde yang cedera.

Hampir sampai ke Sungai Batu Balai. Persinggahan yang tidak dirancang.

odelia/odelina

2 comments:

Madey said...

okie..i'll let u know..what they call "safari" hehe

1, dia lain dr lain.
2. besar..
3. tuan keta dia..senget
4. 4x4..dia sorang je guna 4x4 tu..

o*del*ina said...

eh madie? maaceh. kak naa tau naik je.