Today is the day. My dad ngan my mom unfortunately takde kat rumah as diaorg pegi menziarah my ex-neighbour yang baru pass away kat Nibong Tebal. Al-fatihah..
Hari ini resipi dari dapur saya iaitu Ayam Masak Halia.. Saya cilok resipi ni setelah bertungkus lumus menyekoden banyak web site.. dan melihatkan bahan yang available kat rumah ni.. Sesuai saya rumuskan resipi ini amat ringkas.
Bahan-bahan:
1/2 ayam mentah dipotong
- basuh dengan tepung gandum untuk hilangkan bau hanyir then cucuk2 sikit dengan garpu
Bahan untuk merebus ayam/mati air:
3 ulas bawang putih }
1/2 inci halia } diketuk
1 s/k garam
1 s/k serbuk kunyit
Rebus all this things together-gether. Dalam 5-7 minit
Bahan menumis:
3 ulas bawang putih }
3 ulas bawang merah } dihiris nipis
5cm halia }
Minyak untuk menumis
optional:
serai - ketuk
Tumis bawang putih dan halia sampai layu. Angkat. Tumis bawang merah sampai layu. Letak ayam dan bawang putih dan halia goreng tadi. Goreng sekejap. Agak-agak ayam tu half-cook. Pahtu letak air. Tutup dengan penutup.
Memekatkan kuah:
1 s/k tepung jagung }
3 s/k sos tiram } bancuh
1/2 cawan air }
Perasa:
Garam
1 sudu kecil lada sulah /black pepper
optional:
3 btg cili merah /cili padi - dihiris - untuk rasa pedas
Tomato - belah 4
Tuang bancuhan tepung jagung ngan sos tiram dalam masakan tu. Letak semua bahan perasa.Biar mendidih. Siap ler
Tadaaa...Simple kan?
Juri2 - my kakak and my youngest brother. 2-2 ni lagik terer masak dari saya.
Komen kakak : Rasa dah okey.
Komen adik : Next time letak asam keping or air asam. Bagi ada masam2 sket. Lebihkan bawang merah. So instead 3 je.. letak la lagi 2-3-4 ketul. Rasa bawang ni menaikkan aroma dan rasa masakan. Kalau nak masak kuah ikan steam pon camni.
nota: noted! ai! ai cip!
anne/kak naa
3 comments:
*sniff, sniff*
What is this smell?
Oh good gracious!
It's one of my favourite la kak~!
oke gak nih. bole aku blaja masak!
Paan - maaceh.. feberet eh?
shaz - okey gak
Post a Comment